Polska GOLA

Wróć   Forum > flashZONE.pl > Komentarze do artykułów, tutoriali, aktualności

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 04-24-2005, 15:48   #1
LuTeK
Administrator

Domyślnie Dodawanie muzyki

[preview=463]zobacz przykład[/preview]

Muzyka jest integralną cześcią multimediów dlatego warto wiedzieć jak ją dodawać do prezentacji flashowych. Flash 5 pozwala już na import plików muzycznych w formacie MP3, czego nie możnabyło robić bezpośrenio w 4-ce, a jedynie za pomocą programu Swiffpeg.
Aby dodać jakikolwiek dźwiek należy go najpierw importować (rys. niżej)

[preview=457]zobacz ekran[/preview]

Następnie jeżeli chcemy przyporządkować go do jakieś kaltki bądź całego Movie Clipa odnajdujemy we Flashu 5 okno Sound (rys. niżej)

[preview=458]zobacz ekran[/preview]

w którym z rozwijanego menu wybieramy nasz dźwięk (rys. niżej)

[preview=459]zobacz ekran[/preview]

We Flashu 4 okno z parametrami dzwięku jest dostępne poprzez podwójne kliknięcie na danej klatce (rys. niżej)

[preview=460]zobacz ekran[/preview]

Do sterowania mamy do dyspozycji opcje effect, sync i loops.
W pierwszej z nich mam do wyboru:
Left Channel/Right Channel - dźwięk będzie słyszalny w lewym lub prawym kanale.
Fade Left to Right/Fade Right - płunne przejście dzwięku z lewego na prawy kanał i odwrotnie.
Fade In - łagodne podgłaśnianie się dzwięku z ciszy
Fade Out - łagodne ściszanie dzwięku na końcu
Custom - otwiera się prosty edytor dzwięku w którym możemy dowolnie ustawiać wyciszenia lub wyłączenia kanału itp.(rys.)

[preview=461]zobacz ekran[/preview]

W menu sync mam do dyspozycji (rys. niżej):

Event - jeżeli ustawimy ta opcję wówczas dźwięk będzie mógłbyć odtwarzany od początku, nie przerywając działającego już w tle, tyle razy ile naciśniemy przycisk \"play\".
Start - to samo co wyżej, tylko że odtwarzany dźwięk może być puszczony tylko jeden raz.
Stop - no cóż tego chyba nie trzeba opisywać, ale należy dodać że aby zatrzymać odtwarzany dźwięk należy zrobić klatkę w której jest dany dźwięk i przyporządkować mu właśnie tą akcję STOP.
Stream - jest to rodzaj odrywania dźwięku, który pozwala na rozpoczęcie odtwarzania jeszcze przed całkowitym ściągnięciem go, jest to technika stosowana w np. RealPlayer do odtwarzania dźwięku na żywo.
W załączonym źródle dźwięk jest dodany do Movie Clipu pod nazwą \"muzyka\".

zobacz pełny opis
LuTeK jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Advertisement

Advertisement
Advertisement Sponsored links

stare 06-07-2006, 20:36   #2
Ozi
jeszcze nie wie, co to Forum

Domyślnie

Ja mam Flasha 8 i nie wiem też jak te dźwięki dodawać kto pomoże ???????
Ozi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-25-2007, 23:14   #3
sunssilk

Domyślnie

No ok, jest o muzyce, ale niestety nie idzie wstawić skompresowanego pliku mp3. Przy importowaniu do biblioteki wywala błąd, że nie może tego pliku odczytać. W jaki sposób wstawić taką muzyczkę do animacji?
sunssilk jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-25-2007, 23:34   #4
Kiture
wrzuca wyższy bieg

Domyślnie

Próbowałeś przez loadSound?
Kiture jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-26-2007, 10:09   #5
sunssilk

Domyślnie

Najpierw ładuję muzykę do biblioteki, wstawiam do osobnej warstwy animacji i dodaję kontroler wyłączania i włączania muzyki [_root.soundstatus="off"/"on"]. Tyle tylko, że skompresowanego mp3 nie mogę umieścić w bibliotece, bo flash widocznie nie jest w stanie odczytać tego pliku. Zależy mi na tym, żeby ta muzyka była, ale jednocześnie żebym mogła ją kontrolować przyciskiem. Próbowałam wstawiać mp3 zwykłe i po kompresji - drugie nie przechodziło.
stare 07-26-2007, 19:31   #6
Kiture
wrzuca wyższy bieg

Domyślnie

Czytaj mój post... akcja loadSound pozwala bez problemu wczytać zewnętrzny plik mp3 i go kontrolować, bez potrzeby jakiejkolwiek kompresji.
Kiture jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-26-2007, 23:17   #7
sunssilk

Domyślnie

Czyli dzieki loadSound mogę wstawić do osobnej warstwy animacji dźwięk nie wrzucając go do biblioteki i później kontrolować tym samym movie clipem? Bo to tutaj tkwi problem - flash nie przepuszcza mp3 zmniejszonego przez program do kompresji.

E: ok, mam, działa. trochu ad tego trza było poczytać, lekko zmodyfikować kontroler i gra
Dzięki

Ostatnio edytowane przez sunssilk ; 07-26-2007 o 23:28.
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania