|
|
#1 |
|
Administrator
|
[preview=463]zobacz przykład[/preview]
Muzyka jest integralną cześcią multimediów dlatego warto wiedzieć jak ją dodawać do prezentacji flashowych. Flash 5 pozwala już na import plików muzycznych w formacie MP3, czego nie możnabyło robić bezpośrenio w 4-ce, a jedynie za pomocą programu Swiffpeg. Aby dodać jakikolwiek dźwiek należy go najpierw importować (rys. niżej) [preview=457]zobacz ekran[/preview] Następnie jeżeli chcemy przyporządkować go do jakieś kaltki bądź całego Movie Clipa odnajdujemy we Flashu 5 okno Sound (rys. niżej) [preview=458]zobacz ekran[/preview] w którym z rozwijanego menu wybieramy nasz dźwięk (rys. niżej) [preview=459]zobacz ekran[/preview] We Flashu 4 okno z parametrami dzwięku jest dostępne poprzez podwójne kliknięcie na danej klatce (rys. niżej) [preview=460]zobacz ekran[/preview] Do sterowania mamy do dyspozycji opcje effect, sync i loops. W pierwszej z nich mam do wyboru: Left Channel/Right Channel - dźwięk będzie słyszalny w lewym lub prawym kanale. Fade Left to Right/Fade Right - płunne przejście dzwięku z lewego na prawy kanał i odwrotnie. Fade In - łagodne podgłaśnianie się dzwięku z ciszy Fade Out - łagodne ściszanie dzwięku na końcu Custom - otwiera się prosty edytor dzwięku w którym możemy dowolnie ustawiać wyciszenia lub wyłączenia kanału itp.(rys.) [preview=461]zobacz ekran[/preview] W menu sync mam do dyspozycji (rys. niżej): Event - jeżeli ustawimy ta opcję wówczas dźwięk będzie mógłbyć odtwarzany od początku, nie przerywając działającego już w tle, tyle razy ile naciśniemy przycisk \"play\". Start - to samo co wyżej, tylko że odtwarzany dźwięk może być puszczony tylko jeden raz. Stop - no cóż tego chyba nie trzeba opisywać, ale należy dodać że aby zatrzymać odtwarzany dźwięk należy zrobić klatkę w której jest dany dźwięk i przyporządkować mu właśnie tą akcję STOP. Stream - jest to rodzaj odrywania dźwięku, który pozwala na rozpoczęcie odtwarzania jeszcze przed całkowitym ściągnięciem go, jest to technika stosowana w np. RealPlayer do odtwarzania dźwięku na żywo. W załączonym źródle dźwięk jest dodany do Movie Clipu pod nazwą \"muzyka\". zobacz pełny opis
|
|
Advertisement
|
|
|
|
#2 |
|
jeszcze nie wie, co to Forum
|
Ja mam Flasha 8 i nie wiem też jak te dźwięki dodawać
kto pomoże ??????? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No ok, jest o muzyce, ale niestety nie idzie wstawić skompresowanego pliku mp3. Przy importowaniu do biblioteki wywala błąd, że nie może tego pliku odczytać. W jaki sposób wstawić taką muzyczkę do animacji?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
wrzuca wyższy bieg
|
Próbowałeś przez loadSound?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Najpierw ładuję muzykę do biblioteki, wstawiam do osobnej warstwy animacji i dodaję kontroler wyłączania i włączania muzyki [_root.soundstatus="off"/"on"]. Tyle tylko, że skompresowanego mp3 nie mogę umieścić w bibliotece, bo flash widocznie nie jest w stanie odczytać tego pliku. Zależy mi na tym, żeby ta muzyka była, ale jednocześnie żebym mogła ją kontrolować przyciskiem. Próbowałam wstawiać mp3 zwykłe i po kompresji - drugie nie przechodziło.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
wrzuca wyższy bieg
|
Czytaj mój post... akcja loadSound pozwala bez problemu wczytać zewnętrzny plik mp3 i go kontrolować, bez potrzeby jakiejkolwiek kompresji.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czyli dzieki loadSound mogę wstawić do osobnej warstwy animacji dźwięk nie wrzucając go do biblioteki i później kontrolować tym samym movie clipem? Bo to tutaj tkwi problem - flash nie przepuszcza mp3 zmniejszonego przez program do kompresji.
E: ok, mam, działa. trochu ad tego trza było poczytać, lekko zmodyfikować kontroler i gra Dzięki ![]() Ostatnio edytowane przez sunssilk ; 07-26-2007 o 23:28. |
|
|
|